Shepherd’s pie neboli pastýřský koláč patří mezi tradiční recepty Velké Británie. Původ tohoto jídla sahá až do 18. století, kdy chudí pastýři přemýšleli, jak zužitkovat zbytky masa a zeleniny.
Recept se poměrně rychle rozšířil do celé Evropy, kde se dnes těší velké popularitě.
Zkuste si pastýřský koláč připravit i vy, uvidíte, že pro chladné podzimní večery je tato anglická klasika prostě perfektní!
Suroviny:
700 g mletého hovězího masa
1 plechovka sekaných rajčat
3 mrkve
250 g hrášku
500 ml hovězího vývaru
3 lžíce hladké mouky
1 cibule
200 g cheddaru
3 lžíce worchesteru
2 lžíce oleje
sůl
pepř
Na brambory:
500 g brambor
2 lžíce másla
mléko
sůl
Krok za krokem:
1. Cibuli i mrkev nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olej a vhoďte do něj cibuli. Nechte ji několik minut restovat, a jakmile zesklovatí, přidejte k ní kostičky mrkve.
2. Zhruba po 5 minutách přidejte mleté maso a vařečkou ho rozmělněte na menší kusy. Osolte, opepřete a lehce zaprašte hladkou moukou.
Na závěr přidejte plechovku rajčat, přilijte hovězí vývar, přikryjte pánev pokličkou a vše duste asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidejte do směsi hrášek a ochuťte ji worchesterem.
3. Brambory dokonale oloupejte a nakrájejte je na menší kostičky, aby se rychleji uvařily. Vložte je do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte je asi 15 minut.
4. Po uvaření z brambor slijte vodu, přidejte do nich máslo a mléko a ručním šlehačem vytvořte hladké a nadýchané bramborové pyré.
5. Troubu si předehřejte na 200 °C. Zapékací mísu lehce vytřete olivovým olejem a přelijte do ní masovou směs. Gumovou stěrkou ji uhlaďte, posypejte strouhaným cheddarem a na povrch začněte dávkovat jemnou bramborovou kaši v několika vrstvách.
6. Na úpravu horní vrstvy můžete použít lžíci, dobrou službu vám však v tomto případě udělá i cukrářský sáček, díky kterému bude výsledný pokrm hezký na pohled. Pastýřský koláč pečte asi 20 minut, než bramborová vrstva lehce zhnědne. Koláč podávejte teplý, můžete ho posypat restovanou cibulkou.
Tip!
Část brambor můžete nahradit celerem, dodáte jídlu netradiční šmrnc!
Yorkshirský pudink
V tomto případě název trochu klame, yorkshirský pudink nemá s naším sladkým vanilkovým krémem nic společného. Jedná se o košíčky z těsta podobného tomu palačinkovému, které se ve Velké Británii podávají jako příloha k masu. Že jste je nikdy neochutnala? Zkuste si tuto nezvyklou přílohu připravit doma podle našeho návodu.
Suroviny:
2 vejce
100 g hladké mouky
100 ml mléka
sůl
slunečnicový olej
Jak na to?
Troubu rozpalte na 220 °C. Připravte si plech na muffiny a do každého otvoru nalijte trochu slunečnicového oleje, stačí 0,5 cm. Místo oleje můžete použít i sádlo. Plech vložte do trouby a začněte s přípravou těsta.
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte prosátou mouku, mléko a špetku soli. Vše důkladně vyšlehejte ručním mixérem. Výsledkem by mělo být hladké těsto bez hrudek.
Formu po 15 minutách opatrně vyndejte z trouby a do každého otvoru nalijte trochu těsta. Těsto by mělo dosahovat asi do dvou třetin, protože při pečení vyběhne.
Bábovičky pečte ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut, dokud nebudou upečené dozlatova. Yorkshirské pudinky podávejte ještě teplé jako přílohu k masovým pokrmům. Skvěle chutnají také nasladko, zakápnuté javorovým sirupem a lžící zakysané smetany.