Zjednodušený recept na čínskou kachnu potěší všechny milovníky asijské kuchyně.
Suroviny:
1 celá kachna
2 lžíce třtinového cukru
jarní cibulka na ozdobu
1 lžička povidel
1 lžíce octa
sůl, pepř
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu
Postup:
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní kachnu. Vařte 5 minut. Kacnu z vody vyjměte a osušte. Rozpusťte třtinový cukr a vzniklým roztokem kachnu potřete. Nechte kachnu hodinu schnout a pak ji roztokem potřete znovu.
Takto ji nechte schnout dalších 5 hodin, nejlépe přes noc. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte kachnu 50 minut. Pak ji obraťte a pečte dalších 50 minut. Mezitím si připravte omáčku na kachnu. V kastrůlku zahřejte povidla s octem a trochou soli a pepře.
Promíchejte a přidejte tmavou sójovou omáčku a med. Míchejte dalších 5 minut. Jestliže se vám zdá omáčka hustá, zřeďte ji vodou. Kachnu podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi.