Aby panenka zůstala šťavnatá, můžete si vypomoci anglickou slaninou.
Suroviny:
1 vepřová panenka
150 g anglické slaniny
sůl, pepř Σ olivový olej
Na brusinkovou omáčku:
250 g brusinek
½ l vody
1 lžíce cukru
citronová kůra
100 ml červeného vína
2 hřebíčky
Postup:
Nejprve si připravte brusinkovou omáčku. Brusinky rozvařte ve vodě na kaši, poté přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a hřebíček. Přilijte víno a svařte do husté omáčky.
Rozpalte v pánvi olej a osolenou a opepřenou panenku nechte ze všech stran zatáhnout.
Zabalte ji do jednotlivých plátků slaniny a umístěte na plech. Přikryjte alobalem. Pečte v troubě na 190 °C po dobu 5 až 6 minut. Pak alobal sundejte a pečte na 220 °C ještě další 4 minuty.
Panenku nakrájejte na silnější plátky a podávejte je přelité brusinkovou omáčkou.
Náš tip
Na panenku můžete ještě rozdrobit sýr s modrou plísní.