Suroviny:
60 ml mléka
6 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
170 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
1 lžíce másla
60 g švestkových povidel
40 g mletého máku
40 g moučkového cukru
70 g másla
Na omáčku:
1 vanilkový lusk
1 vanilkový cukr
500 ml smetany ke šlehání
100 g cukru krupice
5 žloutků
Postup:
Pro přípravu dobroty, jejíž název se vyslovuje „germknědl“, nejprve v rendlíku zahřejte mléko, aby bylo vlažné, nesmí se vařit! Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr. Promíchejte, poprašte 1 lžící hladké mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy vsypte mouku a sůl, promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Vlijte do něj vejce a kvásek, přidejte máslo a vařečkou vymíchávejte těsto. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, zhruba 40 minut.
Vykynuté těsto propracujte, roztáhněte do čtverce 10 x 10 cm a rozkrojte na čtyři stejné čtverce. Doprostřed každého dejte lžíci povidel a těsto zabalte do bochánku, položte spojem dospod na vál a nechte ještě 15 minut kynout. Mák smíchejte s cukrem, v rendlíku.
Do kastrolu vložte pařák, přilijte vodu, aby nedosahovala na dno pařáku, a přiveďte ji k varu. Poté stáhněte na střední plamen, na pařák rozložte knedlíky, přiklopte pokličkou a nechte 7 minut vařit.
Hotové knedlíky vyndejte, propíchejte vidličkou, aby unikla pára, a ihned potřete rozpuštěným máslem, aby neokoraly. Do talíře vlijte vanilkovou omáčku, na ni položte knedlík, posypte ho mákem s cukrem a ihned podávejte.
Vanilková omáčka
Vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. V rendlíku zahřejte smetanu s vanilkovým luskem a s vyškrábnutými semínky. Třetinu smetany vmíchejte ke žloutkové směsi, zbytek přiveďte k varu a poté vyjměte lusk. Stáhněte plamen a vmíchejte žloutkovou směs, až vznikne hladká omáčka.
Germknödel je typický pro Rakousko, ale narazíte na něj i v Bavorsku. Podává se jako moučník i jako hlavní jídlo. A pozor, je opravdu sytý, ale ta chuť!