Voňavý croissant s máslem a marmeládou je chutná a velmi oblíbená snídaně. Zkoušela jste si ale někdy toto voňavé pečivo připravit sama doma?
Vůně linoucí se z trouby provoní celý byt a vás v představách vmžiku přenese do elegantní pařížské pekárny.
Suroviny:
• 350 ml mléka
• 50 g cukru
• 14 g sušeného droždí
• 460 g hladké mouky
• 350 g másla
• 1 lžíce soli
• 1 vejce
Krok za krokem:
1. Smíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím a nechte na teplém místě vykynout. Do vzešlého kvásku přidejte sůl a prosejte do něho hladkou mouku. Pomocí kuchyňského robota nebo elektrického hnětače vypracujte hladké těsto. Trvá to asi 10 minut.
2. Těsto přesuňte na pomoučený vál a pokračujte v hnětení rukama. Jednou za čas přidejte trochu mouky, výsledné těsto by mělo být hladké a trochu lepivé.
Vyválejte z něho obdélník silný přibližně 3–4 cm, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu vychladit v lednici.
3. Mezi dvěma pečicími papíry si pomocí válečku z másla vytvořte čtvercovou placku přibližně stejné velikosti, jako je chladící se čtverec těsta, a nechte ji vychladit.
4. Na pomoučeném válu těsto rozválejte. Do středu umístěte máslo, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, vyvíjejte spíše mírný tlak.
Těsto oprašte, přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte opět vychladit 1 hodinu. Tento postup ještě alespoň dvakrát zopakujte.
5. Teď můžete začít s tvarováním. Těsto rozválejte na dlouhý plát široký asi 20 cm a pomocí rádýlka ho krájejte na podlouhlé trojúhelníky. Každý kousek opatrně zarolujte od nejkratší strany trojúhelníku směrem ke špičce.
6. Croissanty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky nechávejte dostatečné mezery, croissanty při pečení dost nabydou. Každý kus potřete vejcem rozšlehaným s troškou vody.
Před pečením je nechte ještě asi hodinu kynout při pokojové teplotě, poté je vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
Tip:
Croissanty můžete zamrazit a před dalším pečením je při pokojové teplotě nechat povolit.
Francouzská bageta
Křupavá bageta je jeden z pokrmů, který Francouzům při obědě nebo večeři nikdy nechybí na stole. Hodí se k sýrům, můžete ji naplnit šunkou nebo jenom odlamovat kousky a namáčet je v olivovém oleji. Zkuste si ji upéct doma, přípravu zvládne opravdu každý. Uvidíte, že bageta ze supermarketu se té domácí nikdy nevyrovná.
Suroviny:
• 500 g hladké mouky
• 350 ml vody
• 20 g droždí
• 1,5 lžičky soli
Jak na to?
Vlažnou vodu nalijte do misky a nalámejte do ní čerstvé droždí. Rozmíchejte ho vidličkou a nechte několik minut odstát, až se na povrchu začnou tvořit drobné bublinky.
Na kuchyňskou linku nebo na vál nasypejte prosátou hladkou mouku smíchanou se solí a uprostřed vytvořte důlek.
Nalijte do něho vodu s droždím a vidličkou do ní od okrajů postupně přihrnujte mouku. Jakmile vám uprostřed vznikne hustá kašička, začněte těsto zpracovávat rukama. Pokud bude příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
Dejte ale pozor, abyste to nepřehnala, výsledné těsto nesmí být tuhé, mělo by zůstat měkké a poddajné.
Vypracované těsto vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 90 minut, než zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí ho vyklopte na vál, rozdělte na dva díly, vytvořte z nich bagety a ty vložte na plech s pečicím papírem.
Nechte je kynout ještě 30 minut. Jakmile jsou bagety vykynuté, ostrým nožem na nich udělejte šikmé zářezy a lehce je pokropte vodou. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20–25 minut.