Z brambor a pár dalších ingrediencí si doma snadno připravíte italské „ňoky“. Chuťově jsou výborné a špenát jim dodá i krásnou zelenou barvu.
Potřebujete:
✿ 800 g brambor
✿ 300 g hladké mouky
✿ sůl, pepř,
✿ 250 g čerstvého špenátu
✿ 50 g parmezánu
1. Špenát properte a nechte okapat na sítu. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě 20–30 minut doměkka. Slijte je, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo je prolisujte lisem na brambory do mísy.
2. Vodu v hrnci přiveďte k varu a spařte jí špenát. Část lístků si dejte stranou, zbytek nakrájejte na maličké kousky nebo rozmixujte a přidejte k bramborám, osolte, opepřete, vsypejte mouku a vypracujte hladké těsto.
3. Těsto rozdělte na 5 částí, z každé vyválejte váleček, rozřežte na centimetr široké kousky a každý lehce rozmáčkněte vidličkou. Noky vsypejte do vroucí osolené vody a povařte – jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Podávejte s rozpuštěným máslem, lístky špenátu a strouhaným parmazánem.