Nejen ovoce a zelenina, k typickým plodům podzimu patří i slaďoučké rudé šípky plné vitaminu C. Připravte si z nich na zimu výborný sirup pro podporu imunity.
Potřebujete:
✿ 1 kg šípků
✿ 1,5 l vody
✿ 1,5 kg cukru
✿ 1 pomeranč
✿ 1 citron
✿ 5 lžic medu
1. Šípky důkladně omyjte, pak je rozmixujte, stačí i nahrubo. Zalijte rozmixované šípky vodou a nechte v ledničce alespoň 24 hodin louhovat.
2. Druhý den přelijte rozdrcené šípky s vodou do kastrolu a zahřejte. Nesmí se ale vařit, aby se nezničily všechny cenné látky z šípku. Poté směs přes hodně jemné sítko nebo přes pláténko přeceďte.
3. Do získané teplé tekutiny vmíchejte cukr, přidejte šťávu z pomeranče a citronu, med a vše důkladně promíchejte, až se cukr úplně rozpustí. Sirup nechte vychladnout a přelijte ho do nádoby (nebo více nádob) s víčkem. Skladujte v ledničce. Použít ho můžete třeba na slazení čaje či jako sirup do vody.