Suroviny:
400 g lišek
1 cibule
1 lžíce másla
petržel
1 stroužek česneku
100 ml suchého bílého vína
1000 ml zeleninového vývaru
150 g žervé
sůl
pepř
Postup:
Lišky očistěte, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Několik si jich odložte stranou na dozdobení, ostatní nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte do hrnce nakrájené lišky a krátce opečte.
Po chvíli přilijte víno a vývar. Když se polévka začne vařit, lehce stáhněte plamen a vařte 10 minut. Přimíchejte žervé, osolte, opepřete a rozmixujte na hladký krém. Zbylé houby lehce orestujte na másle a dozdobte jimi polévku společně s nasekanou petželí.
Tip!
Na talíři můžete polévku dozdobit lžičkou žervé nebo zakysané smetany.