V překladu znamená ossobuco (čte se: osobucho) kost s dírou. Připravuje se buď z telecího nebo vepřového masa. My použijeme vepřové.
Ingredience:
6 plátků vepřového kolena
olivový olej
sůl, pepř
3 stroužky česneku
2 mrkve
1 cibule
2 ks řapíkatého celeru
čerstvý tymián
2 bobkové listy
3 dl bílého vína
250 kuřecího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
hrst čerstvé petrželky
2 pl lžíce strouhaného křenu
1 lžíce citronové kůry
Postup:
Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej. Maso osolte a opepřete a opečte ho dohněda. Pak ho vyjměte. Dejte do hrnce nakrájenou cibuli, mrkev, celer, tymián a bobkový list. Vše podlijte trochou vína a nechte ho vypařit. Přidejte nasekaný česnek.
Vlijte do hrnce zbytek vína, vývar a přidejte rajčata. Nakonec do hrnce vraťte i maso a duste 2 hodiny. Mezitím si smíchejte nasekanou petrželku, citronovou kůru a křen. Maso s omáčkou podávejte s bramborovou kaší.
Náš tip:
Osmažte cibuli společně s trochou třtinového cukru a ozdobte jí talíř.