Lahodný dort Pavlova vznikl ve 30. letech minulého století na Novém Zélandu na počest primabaleríny Anny Pavlovové. Cukrář se při výrobě korpusu nechal inspirovat její nadýchanou baletní sukýnkou. Popularita dortu se rychle rozšířila do celého světa.
Přinášíme vám recept na zmenšenou verzi, která je ideální na zahradní slavnost.
Suroviny:
Na korpus:
4 bílky
230 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vinného octa
Na krém:
200 ml smetany ke šlehání
100 g mascarpone
1 lžička moučkového cukru
2 hrsti lesního ovoce
Krok za krokem:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pak si připavte sníh na korpus. Bílky šlehejte na nízké otáčky, a jakmile se začne vytvářet bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Ke konci šlehání nastavte otáčky na maximum.
2. V hotovém sněhu by neměly být patrné krystalky cukru. Stěrkou opatrně přimíchejte ocet a kukuřičný škrob. Dobře vyšlehaný krém by měl na metle vytvářet špičky.
3. Plech vyložte pečicím papírem a na něj si tužkou předkreslete kolečka o průměru asi 6 cm. Jako šablonu můžete použít dno sklenice, dortíky tak budou mít všechny stejnou velikost.
Cukrářský sáček s vroubkovanou špičkou naplňte sněhem a nastříkejte na připravené šablony. Na vrchol každého korpusu vytvořte obrácenou stranou lžíce důlek, na výsledném dortíku bude lépe držet krém.
4. Plech vložte do trouby, teplotu snižte na 120 °C a pečte 45 minut. Po uplynutí této doby troubu vypněte a trochu pootevřete dvířka. Můžete je zajistit vařečkou. Upečené korpusy nechte v pootevřené troubě zcela vychladnout.
5. Mezitím si připravte krém. Smetanu vyšlehejte dotuha a postupně přimíchávejte mascarpone smíchané s cukrem. Společně ještě krátce prošlehejte a vzniklým krémem naplňte vychladlé korpusy.
6. Ty nechte alespoň dvě hodiny v lednici odpočinout. Před podáváním ozdobte minidortíky lesním ovocem podle své chuti.
Tip:
Korpus můžete před nanesením krému potřít pikantní marmeládou, osvědčila se třeba rybízová.
Kokosové lamingtonky
U protinožců ještě chvíli zůstaneme. Tento tradiční australský dezert vznikl vlastně úplnou náhodou.
Když jednou kuchař upustil kousek vanilkového korpusu do čokolády, tak jeho zaměstnavatel lord Lamington tento kousek obalil navíc v kokosu, aby si od čokolády neušpinil ruce. Zkuste si lamingtonky připravit i vy, určitě si je zamilujete!
Suroviny:
Na korpus:
200 g hladké mouky
3 vejce
220 g cukru
180 g másla
120 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
Na polevu:
200 g čokolády na vaření
30 g másla
120 ml smetany
1 hrnek kokosu
Postup:
V míse smíchejte prosátou mouku s pudinkovým práškem. V jiné míse smíchejte změklé máslo s cukrem, přidejte vajíčka a vyšlehejte do hladké pěny. Poté postupně zašlehávejte sypkou směs.
Nakonec přidejte mléko. Těsto vylijte na vymaštěný plech, vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba půl hodiny. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout.
Mezitím si připravte polevu. Ve vodní lazni rozpusťte čokoládu s máslem a do směsi postupně přilévejte smetanu, výsledkem by měla být poleva, která není příliš řídká.
Vychladlý korpus nakrájejte na kostky o velikosti asi 4 x 4 cm, nejprve je pomocí vidličky namáčejte v rozpuštěné čokoládě a pak hned ve strouhaném kokosu.
Lamingtonky skladujte v lednici a před podáváním je nechte odstát asi 15 minut při pokojové teplotě.
Tip:
Než kostky namočíte do polevy, dejte je zmrazit, poleva na nich bude lépe držet.