Zelenina může mít mnoho chutných podob. Jedním z oblíbených způsobů přípravy je zelenina pečená v troubě nebo na grilu, což je skvělá aktivita i pro rodiny s dětmi.
Jedná se o zábavný způsob, jak své ratolesti seznámit s různými druhy zeleniny a naučit je, jak připravovat chutné a zároveň zdravé pokrmy.
Díky pečení získá zelenina bohatší chuť, je křupavější a zároveň si tak ponechává své živiny, vitamíny a minerální látky. Na své si tak přijde ostřílený labužník i ten, kdo chce zpestřit svůj jídelníček o zdravější pokrmy.
Ingredience na 4 porce:
2 batáty
2 mrkve
2 červené řepy
4 středně velké brambory
1 petržel
1 malou brokolici
5 stroužků česneku
1 červenou cibuli
1 malou cuketu
olivový olej
hrst tymiánu, sůl, pepř
Postup:
Brambory, batáty, řepu, mrkev, cibuli, česnek a petržel oloupejte. Stroužky česneku nechte v celku, zbylou zeleninu nakrájejte na kousky.
Brokolici rozeberte na růžičky a cuketu nakrájejte na kousky. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte ji, opepřete, pokapejte olejem a posypte tymiánem.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut, poté zeleninu promíchejte a dál pečte 10 až 15 minut. Hotovou zeleninu servírujte s dressingem ve formě dipu podle chuti.
„Dressingů se nemusí bát ani ti, kteří důsledně řeší svou životosprávu, protože obsahují řadu důležitých vitamínů.
Pro odlehčenější variantu doporučuji zvolit dressing s jogurtovým základem, ten obsahuje větší množství bílkovin a menší množství tuku než dressingy s majonézovým základem,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.