Tyto rýžové koule vznikly na Sicílii před několika stovkami let. Původně se jedalo o způsob, jak zpracovat zbytky italského rizota, které ohříváním ztrácí svou specifickou krémovou konzistenci.
V dnešní době jsou však arancini považovány za jeden z pilířů italské kuchyně.
Suroviny:
Na náplň:
300 g mletého masa
1 cibule
3 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
100 ml červeného vína
100 g mraženého hrášku
1 mozzarella
sůl
pepř
Na koule:
400 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)
4 vejce
50 g másla
100 g strouhaného parmazánu
½ lžičky šafránu
100 g strouhanky
slunečnicový olej na smažení
Krok za krokem:
1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, vložte do pánve mleté maso. Několik minut ho opékejte a poté přidejte rajčatový protlak, mražený hrášek, přilijte červené víno, osolte a opepřete.
2. Směs přikryjte pokličkou a nechte asi půl hodiny vařit na středním plameni. Pak dejte pokličku stranou a nechte ragú ještě
10 minut vařit nezakryté. Odpaří se tak veškerá tekutina a získáte požadovanou hustou konzistenci.
3. Rýži vsypte do 700 ml vroucí osolené vody, přidejte mletý šafrán a uvařte ji doměkka. Přidejte strouhaný parmazán, na kousky nakrájené studené máslo a dvě vejce. Promíchejte a nechte vychladnout.
4. V jedné misce rozšlehejte zbylá vejce, ve druhé strouhanku. Mozzarellu natrhejte na malé kousky. Z rýžové kaše tvarujte namočenýma rukama placičky, naplňte je ragú, vložte do nich kousek mozzarelly a zabalte.
5. Hotové koule velikosti tenisového míčku obalujte v rozšlehaném vejci a ve strouhance. V pánvi rozpalte asi 5 cm slunečnicového oleje.
6. Do něj vkládejte arancini a ze všech stran je osmažte dozlatova. Usmažené koule položte na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného oleje. Arancini jsou nejlepší ještě teplé!
Tip:
Chcete-li připravit rychlejší verzi, místo ragú můžete použít kousek mozzarelly zabalený do plátku prosciutta.
Lilková parmigiana s ragú („parmidžijana“)
Pokud si při přípravě arancin uvaříte větší množství masového ragú, druhý den z něj můžete za půl hodinky vytvořit skvělý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Lilková parmigiana patří mezi klasiku jihoitalské kuchyně.
Suroviny:
300 g masového ragú
2 velké lilky
2 koule mozzarelly
100 g parmazánu
2 lžíce mouky
2 lžíce olivového oleje
sůl
bazalka na ozdobu
Postup:
✔ Lilky podélně nakrájejte na plátky tenké asi 5 mm, lehce je osolte a nechte na papírové utěrce tzv. vypotit. Po pár minutách z nich setřete vodu a lehce obalte v mouce.
✔ Vkládejte je do rozpáleného oleje a smažte. Po usmažení je opět položte na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného tuku.
✔ Plátky lilku vyskládejte v jedné vrstvě do zapékací misky, přelijte masovým ragú, posypte lžící parmazánu a poklaďte plátky mozzarelly. Takto pokračujte do té doby, než vám dojdou suroviny.
Ve vrchní vrstvě vynechte mozzarellu, ragú pouze bohatě zasypejte parmazánem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 minut. Podávejte nakrájené na kusy a ozdobené čerstvou bazalkou.