Suroviny:
400 g listového těsta (1 balení)
500 g ricotty
1 svazek zeleného chřestu
100 g anglické slaniny
50 g parmazánu
1 hrst špenátu
1 lžička cukru
sůl
pepř
Postup:
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Na pomoučené pracovní ploše každou polovinu rozválejte do tvaru obdélníku přibližně o hranách
20 x 25 cm. Asi 1 cm od okraje těsto nařízněte a až k naznačenému řezu ho potřete ricottou (můžete ji nahradit také jiným přírodním smetanovým sýrem).
Chřest zbavte tuhých konců a stonky oloupejte. Konce nevyhazujte, můžete je použít třeba do polévky. Krátce je povařte v osolené vodě s trochou cukru.
Stonky poté podélně rozřízněte a poklaďte je na těsto potřené ricottou.
Koláč osolte a opepřete, poklaďte ho na nudličky pokrájenou slaninou a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vyjměte z trouby a ještě horký koláč posypejte hoblinkami sýra a špenátem. Nejlépe chutná ještě teplý!