Tohle je jednoduchá a časově úsporná varianta na šmrncovní lahůdku, která zasytí i velké jedlíky a do níž můžete zapracovat všelijaké kousky zbylé zeleniny. Výsledek je pokaždé naprosto dokonalý.
Ingredience: 4 porce
● 4 filety z lososa
● 1 citron
● 2 paličky česneku
● 1 červená cibule
● 1 svazek zeleného chřestu
● 4 snítky rozmarýnu
● drcený pepř
● sůl
● olivový olej
● 150 g zakysané smetany
● několik snítek tymiánu
Postup:
Citron překrojte a jednu polovinu nakrájejte na plátky. Druhou polovinou pokapejte filety a potom je osolte a posypte drceným pepřem. Skvělým tipem, jak rozvonět pepř, je krátce opéct celé kuličky na pánvi. Krásně se rozvoní a až následně je nadrtíte.
Cibuli nakrájejte na měsíčky a z chřestu odkrojte tvrdší konce. Zelený ani nemusíte loupat. Paličky česneku překrojte. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte filety, přidejte chřest, cibuli, snítky rozmarýnu, plátky česneku a citronu. Vše pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte přibližně 25 minut. Stroužky česneku pak snadno vymáčknete a připravíte z nich lahůdkový dip. Rozmačkejte je vidličkou, promíchejte se zakysanou smetanou, osolte a opepřete.
Před podáváním rybku nezapomeňte dozdobit snítkami tymiánu a přiložit i plátky čerstvého citronu. Jako přílohu doporučujeme pečené brambory nebo batáty, ale hodí se také křupavé tmavé pečivo.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 75 Kč