Suroviny:
1 kg červených paprik
2–3 středně velké brambory
2–3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1–2 lžičky balzamikového octa
1 cibuli
1 l vody nebo zeleninového vývaru
bazalka
sůl a čerstvě mletý barevný pepř
100 g mascarpone
Postup:
Papriky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte jej do trouby vyhřáté na 200 °C a nechte zeleninu péct 20–30 minut.
Když jsou na slupkách paprik vytvořené vzduchové puchýřky a slupka se začne krabatět či zlátnout, jsou papriky upečené.
Oloupejte cibuli a brambory a obojí nakrájejte na středně velké kostky. Upečené papriky přendejte do mísy, přikryjte pokličkou a nechte zapařit. Papriky pak jednoduše zbavte slupky, semínek a nakrájejte na kousky.
V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli. Přidejte česnek a po 2 minutách přidejte brambory a orestujte. Do hrnce vložte papriky, zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete a 15 minut vařte.
Do polévky nalijte 1–2 lžičky vinného octa a přidejte špetku bazalky. Polévku z pečené papriky rozmixujte na hladký krém.
Tip!
Stejným způsobem si můžete klidně připravit cuketovou, dýňovou nebo tomatovou polévku.