Suroviny:
400 g čerstvých hub
100 ml bílého vína
80 g vlašských ořechů
50 g másla
3 šalotky
4 stroužky česneku
sůl
tymián
pepř
Na želé:
4 lžíce brusinkové zavařeniny
1 lžíce mleté želatiny
Postup:
Na pánvi opražte bez tuku vlašské ořechy nebo mandle. Najemno pokrájené šalotky (případně jednu velkou cibuli) nechte zesklovatět na másle nebo olivovém oleji, přidejte nasekané houby, plátky česneku a chvilku restujte.
Zalijte vínem a nechte odpařit. Osolte, přidejte půl lžičky sušeného nebo celou lžičku čerstvého tymiánu a ořechy a za občasného míchání vařte do změknutí 20 až 30 minut.
Dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně další solí a tyčovým mixérem přímo v hrnci rozmixujte.
Rozdělte do čistých skleniček.Na brusinkové želé si připravte džem s trochou vody a přiveďte k varu. Rozmíchejte v něm želatinu a nalijte na uhlazenou paštiku.
Želé můžete připravit i z čerstvých brusinek – jednoduše je povařte se zhruba stejným množstvím cukru do změknutí. Nechte zatuhnout v chladu a poté do pěti dnů spotřebujte.
Tip!
Paštika je skvělá v tom, že vše jen povaříte, rozmixujete a je hotovo.