Kombinace masa a hub je zkrátka božská. Pokud navíc k ragú přidáte smetanovou bramborovou kaši, je to doslova nebe v ústech!
Suroviny:
Na ragú:
300 g lesních hub
2 ks kuřecích prsou
100 g anglické slaniny
2 stroužky česneku
30g másla
2 snítky tymiánu
1 smetana na vaření (půl kelímku)
1 šalotka
1 lžička hořčice dijonské
šťáva z 1 citronu
sůl
pepř
Na bramborovou kaši:
500 g brambor
1 plnotučná smetana
máslo
sůl
Krok za krokem:
1. Do středně velkého hrnce si vložte očištěné na nakrájené houby. Zalijte je 200ml vody a nechte chvíli vařit.
2. Nakrájenou šalotku, česnek, tymián a kostky slaniny dejte s kouskem másla restovat na pánev a opékejte 3 minuty.
3. Zatímco se vám restuje směs a dusí houby, si pokrájejte na tenké nudličky kuřecí prsa a přihoďte je k směsi. Nechte restovat dalších 5–10 minut.
4. Nyní si připravte bramborovou kaši. Oloupejte, pokrájejte a uvařte brambory. Přidejte máslo, trošku soli a vlijte celou smetanu. Kaši můžete připravit buď mačkadlem, nebo ji vyšlehat šlehačem. Kastrůlek s kaší přikryjte a dejte stranou.
5. Po tomto kroku už můžete začít dochucovat ragú. Přidejte lžičku dijonské hořčice a houbový vývar i s houbami, šťávu z jednoho citronu a smetanu.
6. Maso, houby i směs nechte společně lehce povařit, dochuťte solí a pepřem a podávejte se smetanovou bramborovou kaší.
Jak zpracovat houby, pokud jich máte moc?
Houbaření je aktivita, u které se projdete na čerstvém vzduchu a ještě si z lesa odnesete odměnu v podobě hub. Co ale dělat s přebytkem úlovku? Pokud máte hub více než místa v mrazáku, nezoufejte. Zpracujte je na další použití.
Usušte je
Nečervivé houby nakrájejte na 3 mm silné plátky. Ideální je houby vysušit v sušičce, pokud ji nemáte, sušte na stinném místě v průvanu na rámech se sítí (ne na novinách, lepí se). Na konci dosušte v troubě – plátky hub se musejí lámat, ne ohýbat.
Dejte do sklenic a uzavřete. Když jsou správně uskladněné, vydrží vám i několik let.
Naložte je do soli
Malé pevné houbičky (nejlépe hříbky) nakrájejte na čtvrtky, rozložte a nechte několik hodin oschnout. Pak je pěchujte do sklenic a každou vrstvu prosypejte solí. Je dobré, když je sůl vysušená (předem v troubě).
Na kilogram hub přijde čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstva bude sůl, uzavřete, uchovejte v temnu a chladu. Tento postup se hodí, když nemáte sušičku a počasí nepřeje přirozenému sušení hub.
Zavařte je sádlem
V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte postupně dvojnásobné množství na kostky pokrájených hub (pevné, nerozmáčené). Na mírném ohni nechte dusit, až budou houby jako škvarky.
Pak ještě horké nalijte do vyhřátých suchých sklenic, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto vydrží tři měsíce. Použít je můžete jako houbovou pastu přímo na chléb nebo pod pečené maso.