Suroviny:
1 kg vepřové pečeně bez kosti vcelku
200 g čerstvého rybízu
1/2 l vývaru (na podlévání masa)
1 dcl červeného vína
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce medu
1 lžíce cukru
3 lžíce oleje
sůl
pepř
Na špalíčky:
1 kg brambor
300 g mouky (hrubá)
2 ks vejce
50 g krupice
sůl
Postup:
Nejprve si připravte maso, které bude potřebovat čas se správně namarinovat. Maso si očistěte a nechte vcelku, nožem si na mase nakrájejte mřížky.
Veškeré ingredience dejte do mísy a pořádně promíchejte, přidejte maso, pořádně ho celé potřete a nechte 2 hodiny odpočinout v lednici.
Zatímco se vám maso marinuje, si připravte bramborové špalíčky. Brambory oloupejte a uvařte. Slijte je a přímo v hrnci, ve kterém se vařily, je hned promíchejte s moukou a krupicí.
Hrnec přikryjte pokličkou a nechte chvíli stát – pára prostoupí moukou a šišky budou krásně držet pohromadě.
Do hrnce s bramborami přidejte vejce, osolte a šťouchadlem zpracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic tvarujte šišky, házejte je do vroucí osolené vody a 5–7 minut vařte. Šiškami ve vodě občas zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce.
Nyní dejte do předehřáté trouby péct naložené maso. Nezapomeňte průběžně podlévat vývarem. Pečte přikryté na 190 °C cca 70 minut. Po uplynutí času maso odkryjte a 10 až 15 minut dopečte odkryté na 170 °C.
Tip!
Se sladkými plody stejně dobře chutná i kachnička nebo obyčejné kuřátko.