Steak z tuňáka je delikátní a vyžaduje něžnou přípravu, důležité je aby zůstal uvnitř takřka syrový.
Ingredience:
4 steaky z tuňáka
sůl a pepř
500 g zeleného chřestu
kousek másla
Na omáčku:
3 žloutky
2 lžíce suchého bílého vína
1 lžička hořčice
sůl a pepř
100 g másla
Postup:
Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte restovat minutu z každé strany.
Chřest zbavte konců. Rozehřejte kousek másla a chřest na něm krátce orestujte, dochuťte solí a pepřem.
Holandská omáčka: Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce vína. Šlehejte, voda v hrnci nesmí vařit, jinak se žloutky srazí. Do pěny přidejte lžičku hořčice.
Ochuťte špetkou soli a pepřem. Jakmile směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo.
Na talíře dejte tuňáka a orestovaný chřest, ten přelijte holandskou omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí uvařené brambory.