Bez koláče s borůvkami se nedokážeme představit léto. Vyzkoušejte proto tento náš recept, který si zamilujete.
Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g másla
700 g čerstvých borůvek
100 g cukru
pomerančová kůra
Postup:
Mouku se 175 g másla posekejte nožem, přidejte pár lžic studené vody a poctivě vypracujte těsto.
Ze dvou třetin vyválejte na pomoučněné ploše placku o průměru 40 cm. Tu pak přeneste do hlubší koláčové formy, těsto nechte viset přes okraje dolů.
Borůvky promíchejte s cukrem a pomerančovou kůrou, vložte je do formy a posypejte posekaným zbylým máslem. Odloženou 1/3 těsta vyválejte a rádýlkem nakrájejte proužky. Těmi pak ozdobte povrch.
Převislé okraje obraťte dovnitř a zmáčknutím upevněte okraje mřížky. Okraj můžete ozdobně prolamovat. Pečte při 220 °C asi 45 minut, nebo dokud náplň nezačne bublat.
Koláč nechte po upečení vychladnout, nakrájejte na kousky a každý z nich při podávání ozdobte čerstvými borůvkami.
Něco navíc
Náplně můžete obměňovat. Vhodná jsou i nadrobno nakrájená jablíčka či rybíz.