Léto se nám pomalu, ale jistě blíží a s ním i období grilování. Máme pro vás tip na dobré a levné jídlo, které vás jednoznačně nadchne.
Ingredience:
chřest
čekanka
cuketa
paprika
rajčata
česnek
houby
olivový olej
citronová šťáva
petrželka
bazalka
rozmarýn
sůl, pepř
jarní cibulka
červená chilli paprička
zelená chilli paprička
DRESINK:
česnek
2 žloutky
citronová šťáva
olivový olej
sůl
Postup:
Připravte si gril, který si můžete rovnou rozpálit. Celou paličku česneku rozkrojte napůl. Připravte si alobal, na který nasypejte sůl a pokapejte ho olivovým olejem. Potom na něj rozložte česnek rozkrojenou částí dolů, zabalte a dejte péct na gril.
Z chřestu odkrojte tvrdé konce, čekanku rozkrojte napůl, papriku zbavte jádřince a rozčtvrťte. Cuketu nakrájejte na plátky a rajčata rozpulte. Všechnu zeleninu osolte a opepřete a vložte spolu s houbami na gril.
Na dno mísy nasypejte sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Orestovanou zeleninu obalte ve směsi, kterou jste si připravili v míse.
Teď si připravte dresink. Z grilu vyndejte upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupejte a spolu s olivovým olejem a solí rozmělněte v hmoždíři. Pak utřený česnek přendejte do mísy a přidejte k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přilévejte olivový olej a vyšlehajte dresink.
Ke grilované zelenině si připravte ještě čerstvou zeleninu. Nakrájejte papriky, rajčata, jarní cibulku, přidejte nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promíchejte v míse. Letní grilovací sezona může vesele začít. Dobrou chuť.
Nemáte venkovní gril? Nevadí!
Tohle jídlo můžete samozřejmě připravit i doma v troubě, jen nebude mít tu specifickou zauzenou vůni. Balíčky se zeleninou můžete péct v troubě předehřáté na 180 stupňů, ke konci pečení je otevřete a nechte zapéct dohněda. Pro jistotu umístěte pod mřížku pekáček na šťávu.