Tahle španělská specialita přišla k svému jménu jednoduše: hotový koláč se důkladně napustí alkoholem. Výtečný sváteční zákusek pro dospělé.
Suroviny:
6 vajec
máslo na vymazání
200 g hnědého cukru
nastrouhaná kůra z citronu
200 g mouky
1 šlehačka
skořice na posypání
Na opilý sirup:
250 g hnědého cukru
5 dl vařicí vody
1,5 dl vína Malaga nebo Madeiry
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, zatímco v jiné míse třeme žloutky s cukrem a citronovou šťávou, až zesvětlají.Pak do sněhu opatrně přimícháváme žloutkovou hmotu. Postupně po lžičkách přidáváme i mouku a opatrně mícháme.
Těsto přelijeme do vymazané formy s pečícím papírem (v rozích necháme víc těsta než jinde) a pečeme 15 minut při 200 °C do zlatohněda.
Po upečení necháme koláč 5 minut vychladnout, potom ho vyklopíme do větší mísy a odstraníme papír. Necháme úplně vychladnout. Mezitím připravíme sirup. 75 g cukru nasypeme na pánev a přilijeme 2 polévkové lžíce. Zahříváme, dokud nezačne cukr karamelizovat.
Pak postavíme dno pánve do dřezu se studenou vodou, abychom zabránili přílišnému zhnědnutí. Přilijeme 5 dl vroucí vody a přisypeme zbylý cukr a promícháme, aby se rozpustil.
Koláč rozkrojíme na 12 čtverců a položíme je do mísy sporní částí nahoru. Asi dvě třetiny karamelu smícháme s vínem a prolijeme jím koláč.
Obrátíme jednotlivé dílky koláče, vidličkou několikrát propícháme kůrku a napustíme trochou sirupu. Koláč posypeme skořicí a necháme aspoň dvě hodiny odpočinout v lednici. Můžeme dozdobit šlehačkou.