Lehká nadýchaná pěna z kvalitní čokolády je nadpozemskou dobrotou.
Suroviny na 4 porce
– 200 g kvalitní hořké čokolády – 4 vejce – 2 lžíce tmavého třtinového cukru – 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu – 200 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 40 %)
Postup
1. Čokoládu rozlámejte na menší kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Bílky oddělte od žloutků. Rozpuštěnou čokoládu nechte trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte všechny žloutky.
2. Z bílků vyšlehejte ručním šlehačem tuhý sníh. Přidejte do něj třtinový i moučkový cukr a znovu šlehejte, dokud nebude sníh pevný. Sníh pozvolna vmíchejte do čokoládové směsi.
3. Hotovou pěnu naporcujte do skleniček a dejte alespoň na 4 hodiny vychladit do lednice.
4. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a ozdobte s ní vychlazenou pěnu. Můžete dozdobit čerstvou mátou.