Opravdová krkonošská specialita. Místo jíšky můžete omáčku zahustit i rozdrobeným chlebem. Skvěle se hodí jako nedělní sváteční pokrm.
Ingredience:
600 g uzeného vepřového masa bez kosti
300 g sušených švestek bez pecek
50 g loupaných mandlí
2 lžíce slivovice
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
cukr dle chuti
trochu citronové kůry
mletá skořice a sůl
Postup:
Uzené maso uvařte v neosolené vodě doměkka. Sušené švestky zalijte vodou, povařte, slijte (vodu si uschovejte) a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte ho hladkou moukou a připravte jíšku.
Zalijte ji vývarem ze švestek a povařte. Pak přidejte nakrájené švestky, slivovici, citronovou kůru a mandle nakrájené na nudličky, ochuťte skořicí, podle chuti osolte, oslaďte, promíchejte a krátce povařte.
Náš tip
Vařené uzené maso nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře a přelijte teplou švestkovou omáčkou. Podávejte s bramborovými noky opečenými na pánvi.