Suroviny:
Masové koule:
500 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
1 vejce
3 lžíce strouhanky
3 snítky tymiánu, sůl a pepř
olej na vymazání
Omáčka:
1 cibule
2 mrkve
2 lžíce oleje
600 g loupaných rajčat
800 ml vývaru
½ lžičky skořice
cukr, sůl, pepř
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180 °C. V míse smícháme maso, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, vejce a strouhanku. Dochutíme lístky tymiánu, solí, pepřem a důkladně promícháme. Ze směsi tvarujeme kuličky o průměru přibližně 5 cm.
Koule vyskládáme na pekáč vymazaný olejem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme dozlatova 35–40 minut. V průběhu pečení maso podlijeme vodou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
V hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme nejdřív cibuli a restujeme dosklovata, pak přidáme mrkev a restujeme na mírném plameni asi 5 minut.