Suroviny:
● 1 celá krůta (cca 8–10 kg)
● anglická slanina
● grilovací koření
● 1 l oleje
● silný alobal
● drát
● stříkačka na nálev
Na marinádu:
● 1 lž. drceného kmínu
● 1 lžič. sladké papriky
● 1 lžič. pálivé papriky
● 2 l vody
● 1 větší cibule
● 3 str. česneku
● lž. pepře
● 3 mrkve
● 3 petržele
● 15 g soli na 1kg masa
Postup:
Do dvou litrů vody přidáme koření, zeleninu, česnek a cibuli. Osolíme podle váhy masa. Zeleninu necháme v nálevu vyvařit a poté ji necháme zchladnout. Vychladlý nálev (marinádu) přecedíme.
Krůtu „napícháme“ injekční stříkačkou s připraveným nálevem a celou ji marinádou bohatě potřeme. V lednici necháme 2–3 dny uležet.
Před grilováním krůtu prošpikujeme anglickou slaninou, kterou jsme předem zmrazili a nakrájeli na delší hranolky.Krůtu lze rozporcovat na jednotlivé díly nebo nechat vcelku.
Prošpikované maso napíchneme na otočný rošt a obalíme silným alobalem, který zpevníme drátem. Po 3–4 hodinách opékání krůtu rozbalíme, potřeme marinádou z 1 l oleje a 100 g grilovacího koření.
Ugrilované maso vcelku či porce postupně odkrajujeme a po každém odkrojení znovu potřeme marinádou.