Musaka je jídlo, které nadchne snad každého. Zapečené brambory, lilky a mleté maso oživí nevšední koření – skořice a římský kmín.
Ingredience:
6 lžic olivového oleje
2 menší cibule
300 g mletého hovězího masa
špetka mleté skořice
špetka drceného římského kmínu
2 lžičky sušeného oregana
3 stroužky česneku
plechovka konzervovaných rajčat
červené víno
sůl, pepř
2 menší lilky
6 brambor
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
100 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
špetka mletého muškátového oříšku
30 g parmazánu
Postup:
1. Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso, opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat.
2.Rozpalte troubu na 180 °C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír na 20 minut péct do trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).
3. Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte suroviny. Horní vrstva by měly být brambory.
Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150 °C nebo 170 °C.
4. V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být řídký, aby se dal nalít na musaku.
5. Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších 20 minut, teplotu zvedněte na 180 °C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200 °C. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Nechte vychladnout.