Suroviny na 2 porce:
● 100 g celozr. špaldové mouky
● 100 g celozr. pšeničné mouky
● 30 g pšenič. hl. mouky
● sůl
● voda
● 40 g másla
● 1 vejce
Na náplň:
● 2 střední cukety
● 1 rajče
● rajčatový protlak
● 1 vejce
● 3 str. česneku
● sůl
● 2 balení mozzarelly
● pepř
● 30 ml smetany na vaření
Postup:
1. Veškeré suroviny smícháme a vytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme aspoň 1 h v lednici odležet.
Formu,vymažeme tukem či vyložíme pečicím papírem a těsto do ní vmačkáme. Vytvoříme asi 4 cm vysoký rám.
2. Troubu rozehřejeme na 200 °C a samotné těsto pár minut pečeme, dokud trochu neztvrdne.
Je důležité správně odhadnout tloušťku těsta. Pokud bude příliš tenké, koláč se propadne. Pokud bude příliš tlusté, nebude výsledná chuť ideální.
3. Cukety nakrájíme na středně tenká kolečka, osolíme a opečeme na pánvi do zlatavé barvy. Hotovou cuketu potřeme česnekem. Rajče nakrájíme na tenká půlkolečka, mozzarellu na tenké plátky.
4. Dno koláče potřeme vrstvou rajčatového protlaku. Poté budeme vrstvit cuketu, rajče a mozzarellu. Průběžně solíme a pepříme.
Koláč zakončíme vrstvou mozzarelly, dáme péct na 180 °C cca 40 minut.