Uvidíte, jak tato tradiční francouzská pochoutka ozvláštní klasickou přehlídku vašeho vánočního cukroví. Hotová roláda krásně ozdobí sváteční tabuli.
Ingredience: olej, 4 vejce (oddělené žloutky a bílky), ¾ hrnku cukru, půl lžičky mandlového extraktu, 2 hrnky hladké mouky, sůl, moučkový cukr, 2 hrnky opražených mandlových lupínků
Náplň: 1 lžička práškové želatiny, 1 hrnek lískooříškového krému, 3 hrnky smetany ke šlehání, 1 hrnek cukru, máslo
Postup: 1. Než začnete s přípravou tradiční vánoční dobroty, předehřejte si troubu na 180 stupňů. Plech potřete olejem. Potom si připravte všechny potřebné ingredience a pusťte se do toho.
2. Ve velké míse ušlehejte žloutky s ½ hrnkem cukru do světlé nadýchané směsi. Zašlehejte mandlový extrakt a mouku, aby se směs spojila. Až bude hotová, dejte ji stranou. Elektrickými metlami ušlehejte bílky se solí do polotuhého sněhu.
Za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr vždy po 1 lžíci, až vznikne pevný lehký sníh. Jednu třetinu sněhu zašlehejte ke žloutkové směsi a pak gumovou stěrkou opatrně zatřete zbylý sníh.
3. Těsto rozetřete na plech a pečte 15 až 17 minut, dokud nebude suché a pružné na dotek.
4. Hotové těsto ihned vyjměte z trouby, okraje uvolněte nožem. Těsto poprašte cukrem, vyklopte na čistý pečicí papír a stáhněte původní papír, jenž bude nyní navrch. Připravte si utěrku či papír, kterým budete roládu stáčet.
Z kratší strany roládu opatrně stočte i s papírem a švem dolů nechte 30 minut chladnout.
5. Mezitím, co bude stočená roláda chladnout, můžete si připravit želatinu a náplň. Tu dejte do 2 lžic studené vody v kastrůlku a nechte asi 5 minut bobtnat.
6. V míse utřete nutellu s ¼ hrnku smetany a půlkou másla. Želatinu pomalu zahřívejte a promíchejte, až se rozpustí, dejte stranou. V míse ušlehejte zbylou smetanu do polotuha a přilejte ještě teplou želatinu. Polovinu šlehačky zatřete do krému, zbylou budete potírat roládu.
7. Těsto rozbalte, potřete náplní a stočte.
8. Roládu potřete zbylou čokoládou a posypejte lupínky
RADY A TIPY NA PŘÍPRAVU:
Ozdoby udělají roládu hezčí
Aby byl na váš vánoční stůl na pohled co nejhezčí, zkuste si vaše čokoládové poleno ozdobit. Často se k tomu používá sušené ovoce, například roziny, brusinky, třešně. Použít můžete marcipán ve tvaru houbiček, lístků a podobně.
Jde o to, aby poleno vypadalo opravdu jako poleno. Na rozetření krému použijte vidličku a rázem máte kůru jako vyšitou. Pokud chcete, aby byla náplň jiná, není problém, udělejte třeba vanilkovou, citronovu, zkrátka tu, jakou máte rádi.
Musí se ale hodit k čokoládové polevě, která musí zůstat hnědá. V tomto případě jde totiž nejen o chuť, ale i o výsledný efekt. Vánoční poleno totiž krásně dozdobí vaši sváteční tabuli.
Předehřátá trouba
Protože těsto na vánoční poleno se musí péct v perfektně předehřáté troubě, je zapotřebí ji zapnout na 180 stupňů ještě v době, než začnete těsto připravovat. Těsto pravidelně kontrolujte, nesmí vám totiž popraskat, jinak se vám bude špatně stáčet.
Pořádně vychladlé těsto je základ
Někomu by se to mohlo zdát zbytečné, opak je ale pravda. Poté, co těsto na poleno vyndáte z trouby, opravdu ho nechte po stočení řádně vychladnout v lednici nebo za oknem. Bude se vám s ním pracovat lépe a bude při manipulaci méně praskat. Dobrou chuť!