Suroviny:
100 g cukr moučka
100 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
150 g sádla
350 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
Na náplň
200 g rybízového džemu
4 žloutky
2 lžíce hladké mouky
150 g mletých vlašských ořechů
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce tuzemského rumu
150 g cukru moučky
6 bílků
½ lžičky soli
Postup:
Do mísy dáme cukr moučka, smetanu, žloutky, sádlo, hladkou mouku a kypřicí prášek a rukama vypracujeme soudržné těsto.
Oddělíme od něj zhruba třetinu (tu použijeme později na mřížku) a zbylou část vyválíme na pomoučněném vále na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto potřeme rybízovým džemem. Vyšleháme bílky se solí. Vedle v misce smícháme žloutky, 2 lžíce hladké mouky, mleté ořechy, vanilkový cukr, tuzemák a cukr moučka a nakonec do náplně vmícháme bílkový sníh.
Vše rozetřeme po základu. Pak už jen zbylé těsto vyválíme, rozdělíme na proužky a na koláči vykouzlíme mřížku. Pečeme asi 45 minut.
TIP:
Náplně je v ořechovém koláči spousta, nemusíte se bát, že bude suchý. Ořechy jsou pro vaše tělo velice prospěšné, obzvlášť pak pro vaše srdce a oběhovou soustavu.