Čaj z fenyklu je zaručeným pomocníkem proti bolestem žaludku a špatnému trávení obecně. Je naprosto nenahraditelný u malých dětí, které bolí bříško.
Odstraňuje zácpu, uvolňuje křeče žaludku, působí proti ztrátě chuti k jídlu a má močopudný a detoxikační účinek. Je součástí diet, protože na sebe váže tuky, je proto jejich úspěšný spalovač.
Fenyklové odvary léčí unavené očí. Pozitivně ovlivňuje dýchací systém, lze jej využít jako prostředek ke zlepšení vykašlávání. Hubí blechy a vši a je účinný proti svrabu.
Fenykl v kuchyni
Listy fenyklu se používají při přípravě zeleninového salátu, stonek fenyklu se po vyříznutí středu běžně naplňuje pomazánkou se sýrem a následně se zapéká. Jako zeleninu vnímali fenykl i mniši, kteří žvýkáním semen odháněli vlčí hlad.
Semena fenyklu jsou oblíbeným kořením, které lze přidat do polévky, omáčky, rybích jídel, ale i do sladkých jídel, jako jsou perníky, dezerty a koláče.