Voňavý hruškový džem s kousky ovoce se hodí na chleba i pro přípravu různých moučníků.
Příprava: 60 min
Náročnost: x
Cena: 140 Kč
Potřebujete:
2 kg hrušek
100 g hnědého cukru
100 ml vody
1 badyán
2 hřebíčky
500 g želírovacího cukru
3 lžíce medu
1 celou skořici
kůru z 1,5 citronu
1 Hrušky oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu hrušek nastrouhejte nahrubo, druhou nakrájejte na kostičky. Nastrouhané hrušky vložte do hrnce, zalijte vodou a medem, přidejte hnědý cukr, badyán, hřebíčky, skořici a plátky citronové kůry.
2 Směs za stálého míchání 7–10 minut rozvařte na řidší kaši. Podle potřeby můžete ještě podlít malým množstvím vody. Pak vyjměte koření a citronovou kůru.
3 Kostičky hrušek vložte do jiného hrnce a promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání je zvolna vařte ve vlastní šťávě 10–15 minut. Pak vmíchejte hruškovou kaši a nechte 5 minut probublávat.
3 Ještě teplý džem naplňte do sterilovaných sklenic, uzavřete a otočte víčky dolů. Vychladlý džem uchovávejte na suchém chladném místě.