Gravlaks nebo také gravadlaks je skandinávská specialita, losos marinovaný v soli, cukru a kopru. Je to skutečná lahůdka.
Příprava: 15 min (bez odležení)
Náročnost: x
Cena: 190 Kč
Potřebujete:
500 g čerstvého lososa
2 svazky čerstvého kopru
300 g hrubozrnné mořské soli
300 g cukru krystal
1 lžičku čerstvě namletého pepře
1 citron
1 Lososa dobře očistěte a zbavte kůže a tenké břišní části. V míse smíchejte sůl, cukr a nasekaný kopr a dobře promíchejte. Misku vyložte potravinovou fólií a na ni rovnoměrně nasypejte část soli.
2 Lososa položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí smíchanou s cukrem a koprem. Rybu zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat. Můžete ji i zatížit. Nechte marinovat minimálně jeden den až tři. Čím déle ho necháte, tím bude maso pevnější.
3 Po rozležení rybu vybalte z fólie, odstraňte sůl, případně ji opláchněte studenou vodou a dobře osušte. Lososa krájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky. Podávejte je s plátky citronu, tousty, tatarskou omáčkou s tousty, hořčicí nebo tatarskou omáčkou.