Sladká pochoutka, kterou lze využít třeba na rodinném posezení nebo k čaji s přáteli. Možná vypadají složitě, s naším receptem je ale zvládnete raz dva.
Ingredience na 12 ks:
Těsto: 1 vejce, 80 g cukru, 80 g másla, 1 citron, 1 vanilkový lusk, 450 g hladké mouky, 7 g instantního droždí, 260 ml plnotučného mléka
Náplň: 100 g změklého másla, 110 g cukru, 1 lžička mleté skořice
Postup:
1. Připravte si dostatečně velkou misku, ve které připravíte těsto. Do misky nasypejte mouku. Do ní přidejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Vezměte si kuchyňský šlehač a suroviny v misce důkladně rozšlehejte.
Následně přidejte cukr, zrníčka z vanilkového lusku, kůru z jednoho citronu a instantní droždí. Znovu mixujte.
2. Na podložku, na které budete s těstem pracovat, dejte trochu mouky, aby se vám těsto nepřilepovalo. Vyšlehanou hmotu vyndejte a vypracujte v hladké těsto. Pokud se vám i přesto bude těsto lepit, přidejte mouku.
Těsto nechte 70 až 90 minut vykynout na teplém místě. Mezitím promíchejte cukr se skořicí na náplň.
3. Až těsto vykyne, rozválejte ho do pravidelného obdélníku. Začněte si rozehřívat máslo na pomazání.
4. Poté, co těsto budete mít rozválené, pomažte jej změklým máslem. Šetřit s ním nemusíte. Pak je čas na jednu z nejdůležitějších ingrediencí, na skořici. Pomazané těsto posypejte hojně skořicí.
5. Zatím si můžete předehřát troubu. Péct budeme na 170 stupňů. Uchopte těsto tak, aby se vám nepotrhalo a začněte rolovat.
6. Srolované těsto ostrým nožem nakrájejte na pravidelné kusy přibližně 3 centimetry široké.
7. Na plech nezapomeňte dát pečicí papír. Nakrájené šneky opatrně uchopte a jednotlivě přidávejte na plech s dostatečnými rozestupy.
8. Šneky vložte do trouby a nechte přibližně 20 až 30 minut péct.
9. Podávejte ještě teplé s hrnkem čerstvého mléka. Ten, kdo chce, může si je polít polevou nebo pudingovým krémem, který si snadno připravíte podle našeho návodu. Dobrou chuť.