Tyto výborné křupavé sušenky budete mít díky našemu receptu hotové raz dva. K odpolední kávě jsou jako dělané.
Ingredience: 220 g másla, sůl, 470 g hladké mouky, 2 vejce, 170 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 170 g hnědého cukru, 1 ks libovolné čokolády, 1 lžička vanilkového cukru, 230 g lískových oříšků
Postup:
1. Připravte si všechny uvedené ingredience. Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Čokoládu si nakrájejte na malé kousky o velikosti zhruba 1,5 cm. Pokud nechcete, aby byly sušenky moc sladké, zvolte čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Volba je jen na vás.
2. Do velké misky přidejte mouku, vejce, cukr krystal, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Rozehřejte si máslo a nalijte ho do misky. Pečlivě zamíchejte.
3. Do hmoty přidejte hnědý cukr a špetku soli. Jako poslední při-dejte kousky čokolády. Zmrzlinovou lžící těsto promíchejte.
Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Míchejte, dokud nebudete mít pevnou hmotu, ze které se dají sušenky vytvarovat.
5. Plech vyložte pečicím papírem a začněte tvarovat. Sušenky dávejte zhruba 3 centimetry od sebe, aby se neslepily. Aby byla jedna sušenka jako druhá, můžete si pořídit speciální plech na sušenky, ušetří vám to hodně práce a cookies budou jako ze žurnálu.
6. Předtím než je dáte do trouby, ozdobte je nasekanými kousky čokolády. Poté vložte do trouby a pečte 9 až 10 minut.
7. Po vyndání z trouby je nechte alespoň 20 minut vychladnout. Horké by se vám totiž mohly lámat. Cookies podávejte s kávou nebo jenom tak s mlékem. Pokud se vám nelíbí čokoládová varianta, můžete ji vyměnit za stále populárnější ovocnou.
Vhodné jsou například maliny, jahody nebo třešně. Výborně chutnají i ty pomerančové. Fantazii se meze nekladou.