Lze je plnit různými chuťovkami.
Suroviny na 4 porce:
24 žampionů nebo 12 bedel, 6 lžic olivového oleje, 2 cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 3 velká rajčata, sůl, mletý pepř, 2 lžíce octa balzamico, 2 lžíce vývaru, 100 ml zakysané smetany, 150 g eidamu (45%) nebo goudy, čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, bazalka…)
Postup:
Houby očistíme a odřízneme nohy (lze je použít do polévky). Špičkou ostrého nože uděláme otvory do spodních stran klobouků a poklademe je do zapékací misky klobouky dolů.
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme i nakrájenou slaninu a nakonec nasekaný česnek. Přisypeme na menší kousky nakrájená rajčata a stáhneme z ohně (rajčata se nesmí rozvařit, jen promíchat s cibulkou, slaninou a česnekem).
Osolíme, opepříme a dochutíme octem. Opatrně promícháme se zakysanou smetanou. Směsí naplníme hlavičky hub a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přikryté asi 35 minut. Pokud houby pustí málo šťávy, podlijeme trochu vývarem.
Poté přesypeme nastrouhaným sýrem a dáme na chvíli zapéct – odkryté, aby jídlo získalo zlatavou barvu. Nakonec posypeme nasekanými by-linkami. Podáváme s vařeným bramborem nebo kaší