Suroviny:
500 g hříbků, nebo klidně žampionů
250 g kulatozrnné rýže (Arborio)
200 g mraženého hrášku
150 ml bílého vína
60 g strouhaného parmezánu
1 l drůbežího vývaru
2 cibule
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce másla
2 stroužky česneku
1 svazek petržele
sůl a pepř
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Máslo si rozehřejeme ve větší pánvi a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme rýži, krátce opražíme a poté ihned zalijeme bílým vínem.
Přivedeme k varu a přidáme naběračku vývaru. Zamícháme a za stálého míchání necháme vstřebat do rýže. Poté přidáme další naběračku a postup takto opakujeme, dokud není rýže hotová hezky na skus.
Mezitím si na druhé pánvi rozehřejeme olej. Houby nakrájíme na tenké plátky a na oleji je osmahneme dozlatova. Zhruba v půlce přidáme i nadrcený česnek a nadrobno nasekanou petrželku. Když je rizoto hotové, odstavíme jej z plotny a vmícháme do něj parmazán. Poté přidáme houbovou směs a ihned podáváme.
TIP:
Ve finále můžeme k parmazánu přidat ještě jednu lžíci másla navíc. Rizoto pak bude extra krémové. Další parmazán si také můžeme připravit na ozdobu na talíř.