Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti – bude tak chutnat dospělým i dětem.
Ingredience: 700 g batát, 1 petržel a mrkev, 1 l vývaru, 1 lžička tymiánu, olivový olej, sůl a pepř, 150 ml smetany, citronová šťáva, slanina k podávání
Postup: Troubu předehřejete na 190 °C. Oloupané a nakrájené batáty, mrkev a petržel promíchejte v pekáči s olivovým olejem a solí. K zelenině přidejte čerstvý tymián a vše dejte péct asi na 30 minut.
Upečenou zeleninu přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem. Vařte ji ještě asi 20 minut. Když je všechna zelenina měkká, ponorným mixérem ji rozmixujte.
Nakonec přilijte smetanu a nechejte provařit. Polévku dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy. Podávejte ji s čerstvě namletým pepřem a na pánvi opečenou slaninou.