Všechny dobře víme, že nejrychlejší způsob, jak nakrmit hladové krky, je krajíček chleba s „něčím“. Zkusme zapomenout na oblíbenou klasiku máslo – šunka a podívejme se, jak a čím vylepšují mazané chleby u nás i v Evropě.
V přímořských státech hospodyňky rády využívají jako základ pomazánek surovinu nejdostupnější – ryby.
Brynzová pomazánka
Ovčí sýr, který je základem této pomazánky, je sám o sobě dostatečně slaný, proto už ji nemusíme dosolovat. Smetana tuto chuťově velmi výraznou směs příjemně zjemní.
Suroviny: 150 g másla S 350 g brynzy S 1 lžička mleté sladké papriky S špetka mleté pálivé papriky S 1 cibule S asi 100 ml smetany
Postup: Máslo našleháme, přidáme brynzu, papriku a nasekanou cibuli. Přilijeme smetanu. Chléb s pomazánkou můžeme ozdobit nakrájeným koprem nebo pažitkou.
Nasypejte na pomazánku drcené ořechy, které dají pokrmu tu pravou jedinečnou chuť.
Tip redakce
Brynzová pomazánka se používá i na halušky nebo noky. Můžete ještě přidat smaženou slaninku nebo uzené maso. Je to jednoduchá příprava lehké jarní večeře. Kdo chce, může přidat i dokřupava opečenou cibulku, která dá jídlu šmak.
Pomazánka z matjesů
Tuto pikantní pomazánku můžete velice dobře namazat i na chlebíčky a jednohubky.
V Nizozemsku se jí lidově říká falešný kaviár.
Suroviny 400 g matjesových filátek, 4 kousky rybího mlíčí (nejlépe z matjesů), 2 lžíce hořčice, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 citron, pepř
Postup Matjesová filé najemno umeleme nebo rozmixujeme, přidáme kousky mlíčí, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli, olej, nakrájená nebo nastrouhaná vejce, citronovou šťávu a pepř.
Vše lehce promícháme.
Sardelová pomazánka
U nás nahrazujeme sardelky pastou a jako základ pomazánky používáme většinou máslo. Francouzská originální verze je díky olivovému oleji lehčí a zdravější.
Suroviny 200 g sardelových řezů, 100 g černých oliv, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, mletý bílý pepř, ½ lžičky worcesterské omáčky, 1 lžíce koňaku
Postup Sardelové řezy a vypeckované olivy rozmixujeme, přidáme hořčici, olej, pepř, worcesterskou omáčku a koňak. Pomazánku na závěr ještě lehce našleháme.
Máte rádi ostrá jídla? Někteří Francouzi si místo dijonské hořčice dopřávají ostřejší typy (u nás můžeme použít kremžskou). V kombinaci s pečivem je tak akorát pikantní a hodí se k pivu nebo vínu.