Cítíte se na počátku jara unavení a máte pocit, že vítání jara a práce na zahrádce jsou nad vaše síly? V tom případě je kopřiva připravena vás probudit a dodat scházející energii.
Měli byste si ale pospíšit, říká se, že léčivé látky obsahuje jen ta sklizená do 15. května.
Kopřivu sušte opatrně
Z kopřivy sbírejte listy, které pak zužitkujete jak čerstvé, tak i sušené. Kopřivy sbírejte na prosluněných místech, naopak se vyhněte místům,
kde se kopřivám podezřele dobře daří. Ta totiž bývají velmi často zamořena dusičnany. Kopřivu sušte rychle na stinném a větraném
místě v načechrané vrstvě. Pokud použijete umělé teplo, neměla by teplota překročit 50°C. Kopřivové listy
obracejte opatrně, protože se snadno drolí. Správně usušená kopřivová nať a listy si ponechávají tmavozelenou barvu.
Obsahuje prospěšné látky
Kopřiva patří mezi ty rostliny, které se snadno zapařují. Možná se vám zdá, že sušení kopřiv proces, během kterého na vás číhá mnoho úskalí. Jenže za trochu té námahy to opravdu stojí.
Vždyť kopřiva obsahuje velké množství chlorofylu, minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále pak karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, acetylcholin, histamin a serotonin. Dále pak vitamíny,
například B2 a zejména v mladých listech vitamín C.
Na záněty močových cest
Také aminokyseliny, glukoniny, které snižují hladinu krevního cukru, třísloviny, které zastavují krvácení a prospěšné kyseliny jako je šťavelová, mravenčí, octová a křemičitá.
Díky všem těmto zdraví prospěšným látkám má kopřiva má silné detoxikační, antiseptické a močopudné účinky. Rovněž ulevuje při senné rýmě a alergických vyrážkách.
Léčí chudokrevnost, záněty močových cest, podporuje krvetvorbu, činnost srdce a cévního systému.