Také poslední dobou často narážíte na tvrzení, že je palmový olej škodlivý, vypalují se kvůli němu pralesy a jediným způsobem, jak zachránit planetu je přestat palmový olej vyrábět a používat?
Co když je ale všechno úplně jinak?
Jako každý jiný
V první řadě je nutno podotknout, že v Evropské unii spotřebujeme pouze 11 % celosvětové produkce palmového oleje. V takové Asii ho ale používají mnohem více, protože ho používají na vaření stejně jako my olej řepkový nebo slunečnicový.
A produkce roste u všech druhů olejů, nikoliv jen u palmového a tak je třeba brát informace o palmovém oleji s rezervou.
Nejvíc je ho v biopalivu
Pokud bychom chtěli nahradit palmový tuk například řepkovým, museli bychom u nás vykácet 5,5 krát více lesa, u slunečnicového oleje dokonce osmkrát víc!
Mnoho lidí také zapomíná, že palmový olej se přidává především do biopaliv, nikoliv do potravin nebo kosmetiky.
Nahradil škodlivé tuky
Ani z pohledu výživy není palmový olej to nejhorší, co může být.
Má sice vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které by měly tvořit jen jednu třetinu z tuků na našem talíři. Na druhou stranu tyto mastné kyseliny jsou hlavní složkou i v mléčném tuku, tedy másle.
Nejdůležitější z pohledu zdraví je ale to, že v potravinách palmový olej nahradil zdraví škodlivé částečně ztužené tuky. Jejich místo zaujal jako surovina, která dodává výrobkům potřebnou tuhost, i jako olej, který se používá ke smažení a k tepelné přípravě.