Patří do stejné rodiny spolu s kmínem, fenyklem a koprem. Semínka potažená cukrem se dávali lidem, kteří nemohli spát nebo trpěli nočními můrami.
Pro své výrazné aromatické vlastnosti se používá jako koření do jídel, přísada pro výrobu parfémů, pro úpravu chutě a vůně léčiv a jako ingredience pro výrobu cukrovinek a alkoholických nápojů, jako jsou anýzovka nebo absint.Také se někdy přidává do kadidel, vonných pytlíčků a pot pourri, velký význam má v aromaterapii.
Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu, dnes výtažek najdeme v některých ústních vodách nebo pastách na zuby. Ze semen se připravuje čaj, nebo se krátce povaří v mléce.
Tento nápoj se podává lidem trpícím nespavostí, má uklidňující a relaxační účinky.
Proti kašli a nachlazení
Zmíněný čaj i odvar v mléce se ale už po generace používají pro léčení nemocí dýchacích cest.
Obsahované látky pomáhají odkašlávání a uvolňují nosní dutiny. I použití éterického oleje nám prokáže podobnou službu. Léčebný efekt anýzu je navíc posílen antibiotickými vlastnostmi.
Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným působením.Stejně jako fenykl, má i anýz velmi příznivý vliv na naše trávení.
Povzbuzuje celý trávicí proces, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu.
Jeho dezinfekční a antibakteriální účinek je navíc dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy, můžeme ho užívat i například při otravách jídlem, nebo při průjmových onemocněních a kolikách.Má i lehce afrodiziakální účinky, anýzové semeno podporuje a zlepšuje plodnost u mužů. .