Během podzimních plískanic jistě oceníte každou radu, jak zatočit s nepříjemným kašlem a nachlazením. Proto vám přinášíme několik osvědčených receptů na bylinkové sirupy.
Jejich výroba je skutečně jednoduchá, a na rozdíl od těch kupovaných, vás vyjdou jen na pár korun.
Smrkový sirup Pro jeho výrobu budete potřebovat smrkové výhonky, cukr krupici podle potřeby a 1 omytý citron. Výhonky opláchněte vodou a osušte. Na dno zavařovací sklenice naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi 5 cm a důkladně je upěchujte.
Zasypte asi 1 cm vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu. S vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr.
Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte. Nechte 2 až 3 týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva. Hotový sirup přeceďte a slijte do lahví a užívejte dle potřeby.
Mátový sirup Přichystejte si 1 svazek čerstvé máty, 2 l vody, 1 kg cukru krupice a 20g kyseliny citronové. Omyté lístky máty namočte do vody a nechte v chladu louhovat 48 hodin. Pak lístky vytáhněte a přeceďte.
V hrnci na mírném ohni ohřejte nálev z mátových lístků, přidejte cukr a kyselinu citronovou. Vařte asi 3 – 5 minut. Pak slijte do čistých lahviček.
V přípravě potíží užívejte po lžičkách dle potřeby. Pivní sirup Budete potřebovat 1 lahev světlého piva a 250 g cukru. Cukr nasypte do kastrolku a postavte na sporák. Za stálého míchání nechte cukr zkaramelizovat.
Když je karamel hustý, odstavte ho a pomalu přilévejte pivo. Počkejte, až spadne pěna, a pak vraťte kastrolek zpět na plotýnku. Vařte za stálého míchání zhruba 15 minut a stále míchejte. Když sirup zhoustne, nechte ho vychladnout a přelijte do připravených sklenic.
Možná vás překvapí, že tento sirup mohou užívat i malé děti. Ty by při kašli měly spolknout ráno 1 malou lžičku, dospělí pacienti 1 velkou lžíci..