Salát z cuket
Tento svěží letní salát posouží dobře i jako lehká večeře. S měkkou francouzskou bagetou chutná ještě lépe.
Suroviny:
3 cukety, 1 cibule, 1 jablko, 1 větší mrkev, 1/4 celeru, 1 kořen petržele, 2 vejce natvrdo, 4 kyselé okurky, šunka (není nutná), sůl, pepř, 4 lžíce zakysané smetany, 1 až 2 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice
Postup:
Cukety (neoloupané), mrkev, celer, petržel, vše nakrájené na kostičky, dáme vařit do poloměkka. Ostatní ingredience nakrájíme rovněž na kostičky.
Ve velké míse vše promícháme, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu rozmíchanou s majonézou a hořčicí. Necháme uležet v lednici na pár hodin.
Cuketová polévka se zázvorem
Pro horké letní dny, kdy příliš neholdujeme hutným polévkám, je tato přímo ideální.
Suroviny: 1 větší cuketa, 3 brambory, 3 mrkve, 3 cm nastrouhaného zázvoru,1 cibule , 5 stroužků česneku, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vejce,1 až 2 kuřecí bujony,citron a citronová šťáva , olej a máslo, kopr, 4 bobkové listy, pepř, sůl
Postup:
Do hrnce dáme olej (asi tak 2 lžíce) a máslo a zpěníme cibuli na kostičky s nastrouhaným zázvorem. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev, brambory a trochu orestujeme.
Následně zalijeme vodou, vhodíme bujony, 1/3 citronu i s důkladně očištěnou slupkou a bobkové listy. Vaříme doměkka, potom odstraníme citronovou kůru a koření.
Do polévky přidáme prolisovaný česnek a ponorným mixérem rozmixujeme. Zvlášť rozšleháme smetanu s vejcem, přilijeme do polévky a jen krátce necháme přejít varem. Dochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a nasekaným koprem.
Nádivka z cuket
Je to mňamka, kterou můžete nabídnout svým blízkým buď samostatně s čerstvým salátem, anebo jako přílohu třeba k pečenému kuřeti.
Suroviny:
500 g cukety, 150 g šunkového salámu na kostičky nebo mleté maso, vejce (jestli chcete nadýchanější, tak sníh z bílků),150 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného eidamu, 1 cibule, půl sáčku prášku do pečiva, 1 lžíce oleje, 4 stroužky utřeného česneku, majoránka, bazalka, sůl, mletý pepř, tuk a mouka (nebo strouhanka)
Postup: Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme všechny suroviny a dobře promícháme. Dáme do pekáčku, kterou jsme předem vymastili a vysypali moukou nebo strouhankou nebo do cukety.
Ve středně vyhřáté troubě upečeme. Posypeme sýrem. Skutečná fantazie na vašem stole Pár dobrých rad, jak s cuketou zacházet n Pracujete-li s velkými, nebo dokonce přezrálými cuketami, je dobré je vždy před použitím oloupat a pečlivě zbavit jadřinců.