Saturejka je nejen koření, ale také bylina, která vám pomůže vypořádat se se ctí se stravou, která nadýmá. Je důležitou součástí provensalského koření.
Jako léčivka nám pomůže s trávicími problémy, snižuje vysoký krevní tlak a má hojivé účinky.Snadno se pěstuje a samovolně se rozmnožuje. Povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje průjmy, příznivě působí na srdce i při průduškovém astmatu. Obklady z odvaru pomáhají hojení ran.
Vařte se zeleninou
Odvar připravíme tak, že čajovou lžičku sušené saturejky přelijeme šálkem vody a převaříme.
Necháme 10 minut odstát. Pijeme nejvýše tři šálky denně před jídlem, větší množství způsobuje nevolnost.
Čerstvou i sušenou saturejku používáme k ochucení steaků a grilovaných mas a ryb, nezbytná je při přípravě divočiny a v balkánské kuchyni.Přidáváme ji do vody při vaření fazolí nebo hrachu, kapusty a podobných potravin, abychom předešli nadýmání. .