Dobře je usušte
Šípková růže kvete v květnu a červnu, šípky dozrávají v srpnu a září. Tehdy je dobré si je nasušit do zásoby.
A to co nejrychleji na dobře větraném místě, při teplotě 60 °C. Důkladně je povařte Pokud budete zpracovávat čerstvé šípky, musíte je vařit na mírném ohni asi 10–20 minut.
Tento postup můžete zopakovat až 4krát. Pak šípky vyhoďte a použijte výluh. Nejsilnější bývá 2. a 3. výluh.
Šípkový sirup
Pro přípravu skvělého šípkového sirupu budete potřebovat 1 kg zralých šípků, 2 l vody a 1,5 kg cukru.
Šípky rozdrťte a zalijte vodou, Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut. Hotový odvar přeceďte nejprve přes sítko a pak přes plátno. Hotovou šťávu uveďte do varu a přidejte cukr. Když se rozpustí, ještě teplý sirup nalijte do sklenic a dobře uzavřete.