Červená řepa je jednou z nejzdravějších zelenin. Obsahuje totiž spoustu pro naše tělo důležitých látek, které zvyšují odolnost organismu.
Dnes obvykle jíme jen bulvu červené řepy, syrovou, vařenou i nakládanou. Dříve se však hodně konzumovaly i listy, které obsahují beta-karoten, vápník a železo a upravují se stejně jako špenát. Nabízíme vám 7 pádných důvodů, proč řepu zařadit do jídelníčku.
1. Posiluje imunitní systém
Je bohatým zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, které ničí volné radikály a posilují náš imunitní systém. Funguje jako ochrana proti celé řadě onemocnění, jako například nachlazení nebo chřip.
2. Pomáhá proti zánětům
Červená řepa má silné protizánětlivé účinky. Děje se tak díky bílkovině, která mimo jiné snižuje hladinu aminokyseliny, jejíž vyšší množství způsobuje v našem těle nemoci srdce, cév a zrychluje proces stárnutí.
3. Chrání srdce a cévy
Jedna sklenice šťávy z červené řepy pomáhá také snížit vysoký krevní tlak a předejít infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě. Dále zabraňuje kornatění tepen, zpevňuje stěny cév, rozšiřuje věnčité tepny.
4. Snižuje cholesterol
Má velmi příznivé účinky na snižování hladiny (špatného) LDL cholesterolu. Postará se o to vláknina a pak také antioxidant jménem betacyanin.
5. Působí jako prevence rakoviny
Pravidelné pití šťávy ze syrové červené řepy může pomoci jako prevence této zákeřné choroby a podpoří i samotnou léčbu. Samozřejmě jde jen o doplněk k hlavní kúře.
6. Podporuje detoxikaci
Má schopnost čistit krev, játra i střeva, protože látky v ní obsažené dokážou neutralizovat a odstraňovat jedovaté a pro tělo toxické látky. Týká se to takových látek jako je hliník, olovo či radioaktivní látky. Nejsilnější detoxikační účinky má syrová červená řepa a šťáva z ní.
7. Pomáhá při trávení a vylučování
Vysoký obsah rozpustné vlákniny zabraňuje průjmům i zácpám. Navíc díky svým močopudným vlastnostem bojuje s nežádoucím zavodněním těla.