Suroviny na 10 porcí:
1 kg očištěné hovězí roštěné
1 kg vepřové kýty bez kosti
1 kg kuřecích prsou
500 g slaniny bez kůže
500 g paprikových lusků (červené, žluté, zelené)
300 g cibule
2 brambory
Na marinádu:
200 g plnotučné hořčice
250 g kečupu
250 g oleje
100 g worcesterské omáčky
2 g mletého pepře
1 g mletého zázvoru
1 g mleté papriky
1 g chilli
40 g česneku
30 g soli podle chuti
cca 100 ml červeného vína
Postup:
Postupně ušleháme hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, papriku, chilli, drcený česnek a sůl (popřípadě červené víno).
Do marinády naložíme na kostky nakrájené maso a slaninu, očištěné, na větší kusy nakrájené paprikové lusky, hrubá kolečka cibule a necháme odležet nejméně 24 hodin.
Na dlouhou jehlu (špíz) nebo několik kratších napíchneme nejprve syrovou bramboru (není nutné), aby při pečení nevytékala po stranách šťáva a maso bylo dobře zafixováno a poté směs masa střídavě se špekem, paprikou a cibulí, uzavřeme napíchnutím další brambory.
Na stůl rozložíme 2–3 vrstvy alobalu, na něj pečicí papír; vložíme napíchanou jehlu, mírně zalijeme zbytkem marinády a vše zabalíme a utáhneme, ovážeme provázkem, vložíme na ohniště. Zabalenou jehlu občas potíráme mašlovačkou vodou, pečeme 2,5–3 hodiny.
Upečenou živáňskou zbavíme jehly, rozřízneme nožem obal, servírujeme s pečivem a nejlépe s cibulovým salátem.