Suroviny na 4 porce:
2 bochníčky chleba (nebo chlebové těsto)
4 uzené sledě nebo makrely
100 g slaniny
1 velká cibule
špetka mletého pepře
1 šálek smetany
Postup:
Z bochníčků chleba (lze si připravit i chlebové těsto) odkrojíme patky a vydlabeme střídku.
Ryby vykostíme a nakrájíme cibuli. Slaninu umeleme a smícháme se střídkou, cibulí a rybím masem, opepříme a zalijeme šálkem smetany.
Rybí směs vložíme do bochníků, uzavřeme patkami, položíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200–250 °C. Po 45 minutách kalakukko vyjmeme, zabalíme do alobalu a pečeme ještě dvě až pět hodin při poloviční teplotě.
Pak vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme odstát. Jí se teplé i studené, zapíjíme podmáslím.
Extra tip: Nádivku můžete podle chuti obměňovat. Finové pečou v chlebu se slaninou solené síhy a přidávají tuřín.