Zelené bylinky v kuchyni jistě používáte, ale víte, že stejný význam pro naše zdraví mají často i květy a jejich poupata?
Prakticky pro všechny platí, že čistí organismus, urychlují látkovou výměnu a jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek.
Návrat k přírodě
Květy sbírejte nejlépe těsně po rozkvětu. Můžete je pak přidávat do salátů nebo do polévek, zdobit jimi dorty, zmrzlinové poháry, obložené chlebíčky, nářezové mísy, studené i teplé nápoje. Lze si z nich také uvařit čaj, stejně jako z bylinek. Ale pozor, konzumujte jen to, co dobře znáte a o čem víte jistě, že je jedlé!
Nejlepší rostlinky
Pampeliška – zbavuje tělo škodlivin a podporuje činnost slinivky a jater.
Sedmikráska – také svědčí játrům a pomáhá při menstruačních potížích.
Violka a hluchavka – čaj z květů violky a hluchavky zmírňuje kašel.
Lichořeřišnice – jinak také zjednodušeně řeřicha posiluje imunitu.
Růžový jetel – zahání úzkost a bolesti hlavy.